High scope; Amerika Birleşik Devletleri’nde 1962 yılında David P. Weikart ve meslek arkadaşlarının birlikte geliştirdikleri bir eğitim yaklaşımıdır.
Bu eğitim yaklaşımına göre nesneleri tanımak için kişinin onlarla ilgili bir uğraşının olması, üzerinde değişiklik yapması, birleştirme ve değiştirme, ayırma ve tekrar birleştirme gibi eylemlerde bulunması önemlidir.
Bu şekilde kişi ile nesne arasındaki etkileşim ile çocukta bilgi doğduğuna inanılan bir eğitim yaklaşımıdır.
Günümüzde okul öncesi eğitim için pek çok ülke tarafından bu şekilde bir eğitim yaklaşımı benimsenmiş durumdadır. Çocuklar kendi kendilerine oyun ürettiklerinde, nesneler üzerinde plan kurarak onunla etkileşim içerisinde olduğunda öğrendiklerini daha iyi anlamaktadır.
Bu bir nevi ileriki dönemlerde kullanılan yaparak yaşayarak öğrenme metodunun okul öncesi dönem haline uyarlanmış versiyonu gibi düşünülebilir.
High scope eğitim yaklaşımına sahip bir programdan faydalanan çocuklarda çok etkin bir şekilde öğrenme yeteneğinin geliştiği gözlemlenmiştir.
Plan yap – gerçekleştir – hatırla sürecinden sürekli olarak çocukların geçmesi sağlanmaktadır. Burada uygulanan etkinlik metotlarının planları eğitimcilere aittir. Ancak katı bir etkinlik planından ziyade çocuğun önüne sunulan materyal ile kendisini serbest bırakmak esas alınmıştır.