Kreşe başlama yaşı kaç olmalı, sorusu çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Pek çok ebeveyn çocukları kreşe göndermenin sadece çalışan anne ve babalara özgün bir durum olduğunu düşünse de çocukların gelişimini desteklemek adına kreşe gitmeleri son derece faydalı bir şeydir.
Çocuklar 1-1,5 yaşına geldiklerinde temel ihtiyaçlarının yanı sıra birey olmaya dair ihtiyaçları konusunda da destek almaya ihtiyaç duyarlar. Artık karşılarındaki kişiden bağımsız bir birey olduklarını, kendi istekleri doğrultusunda hareket etmeyi öğrenirler.
3 yaşından sonra ise çocuklar artık diğer çocuklarla iletişim kurmaya ve sosyalleşmeye başlarlar. Bu yaşı erken bulan ebeveynler olabilir. Ancak 3 yaş kreşe başlamak için son derece uygun bir zamandır. Ancak çocuğunuzun çekingen olduğun, henüz yaşıtlarına göre biraz daha büyümesi gerektiği kanaatinde iseniz kreş için 1 yıl daha bekleyebilirsiniz.
Eğer çocuğunuz 3 ya da 4 yaşında ise ve kreşe göndermeyi düşünüyorsanız bunun öncesinde çocuğunuzun kendi temel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamadığına ve bir gelişim geriliği sorunu olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Örnek olarak çocuğunuz henüz tuvaletini tutma konusunda problem yaşıyorsa ilk olarak bu sorunun üstesinden gelmeli, ondan sonra kreşe göndermeyi düşünmelisiniz. Aksi halde gittiği yerde çok büyük problemler yaşayabilir ve bu onun özgüvenini, sosyal yaşamını çok olumsuz etkileyebilir.
Kreşe başlama yaşı kaç olmalı sorusu kadar tüm çocuklar mutlaka kreşe gitmeli mi sorusu da oldukça önemlidir. Bazı aileler çocuklarını kreşe gönderme konusunda endişeli olabilirler.
Kreşler çocukların sadece anne ve babalarının evde olmadığı zamanlarda oyun oynadığı bir yer değildir. Farklı eğitim modellerinin benimsendiği çocuğun pek çok ihtiyacını geliştiren ve kişilik kazanmasına yardımcı olan önemli bir eğitim kurumudur.
Kreşin çocuklara sağladığı faydalar: