Oyun temelli eğitim etkisi sadece oyun çağında olan çocuklar üzerinde değil ergenlik ve yetişkinlik döneminde olan öğrenciler üzerinde bile kanıtlanmış olan bir eğitim tekniğidir.
Çocuklara karşı yapılan faydalı pedagojik yaklaşım ilkelerinin üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış olan bir eğitim anlayışıdır. Bu eğitimi alan çocuklardan beklenen davranışlardan bazıları;
Bu özellikleri kazanmak çocukların hem sosyal becerilerini hem iş yaşamındaki zorlukların üstesinden gelmesini hem de akademik başarılarının daha da artması konusunda faydaları bulunmaktadır.
Oyun temelli eğitim oyunu çocukların bir hakkı olarak görür ve eğitimi oyunun içerisine saklayarak çocuğu öğrenmeye teşvik eder.
Çocukların fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal olarak gelişimlerine katkıda bulunan bir eğitim şeklidir. Çocuğun bu eğitimi aldığı esnada oyun oynarken kendisi gibi davranması, kendi düşüncelerini aktarması, kendisine saygı gösterilmesi gibi önemli bazı noktalar bulunmaktadır.
Bu ortamı sağlayacak olan kişi eğitmenin kendisidir. Uygun materyaller kullanarak ve uygun pedagojik yaklaşımlar ile eğitmen sınıftaki çocuklara bu şekilde bir ortam sağlar.
Oyun temelli eğitimin özellikleri şu şekilde belirtilebilir:
Elbette ki verilen bu teknikler eğitsel oyunlaştırma ilkesi ile birlikte kullanıldığında öğrenme gerçekleşmektedir. Örnek olarak kulaktan kulağa oyununda çocuklara bilmedikleri bazı kelimeleri vererek son kişi kelimeyi söyledikten sonra bunun anlamını açıklamak gibi.