Proje temelli öğrenme eğitim modeli; öğrencilerin eğitim esnasında aktif bir biçimde davranmalarını, farklı araç ve kaynak kullanımlarını, birbirinden farklı aktivitelerin uygulanmasını, öğrencilerin zihinsel ve sosyal becerilerinin gelişmesini amaçlayan bir eğitim modelidir.
Bu eğitim modelinde teknolojik araçların kullanımı desteklenmektedir. Bu sayede öğrencilerin ortaya koydukları projelerin son derece modern olması beklenmektedir.
Burada ‘proje’ kelimesi ile kastedilen öğrencilerin eğitici tarafından kendisine verilen öğrenmeye değer olan bilgiyi alıp bunun hakkında araştırma yapması ve konuyu derinlemesine incelemesi anlamına gelmektedir.
Öğrencilerin hem sosyal yaşamlarını hem de akademik başarılarını destekleyen ve gelişmelerine, kendilerini ilerletmelerine büyük ölçüde katkıda bulunan proje temelli öğrenme eğitim modelinin katkıları şu şekildedir:
Örnek olarak drama, resim çizme, yapboz yapma, el işi gibi durumlar proje olabilirler. Ancak eğitici bunları direkt olarak çocuğun yapmasını istemez. Bunun yerine yaptıkları işi kendi hayatlarından bir durum ile bağdaştırarak yapmaları sağlanır ki çocuklar bu iki durum arasında benzerlik kurarak öğrenme sürecine girebilsin.
Ancak bazı eğitim kurumlarınca bu durum yanlış anlaşılabilmektedir. Çocuklara verilen bir bilgi önlerine koyup bu konuda bir araştırma ödevi hazırlamaları, bununla ilgili kağıt ve kalem rengi, sayfa sayısı gibi sınırların konulması bir proje temelli öğrenme tekniği kesinlikle değildir. Aksine bu hazır sistemin zıddına işleyen bir eğitim sistemidir.